Naszyjnik lub korale z ciasta.
Oryginalne naszyjniki lub korale (patrz zdjęcie) możesz wykonać z ciasta, biorąc na 1 łyżkę mąki 1 łyżkę soli kuchennej oraz dodając tyle wody, aby ciasto było dobre do modelowania (nie za suche, nie za rzadkie). Ciasto możesz pokolorować, dodając w trakcie wyrabiania różne kolory farb lub poczekać, aż ciasto stwardnieje i pomalować je plakatówkami. Modeluj koraliki lub naszyjniki tak jak z plasteliny. W każdym koraliku zrób dziurkę – wciągniesz w nią później rzemyk lub żyłkę. Uformowane ciasto piecz w piekarniku lub na patelni w temperaturze około 200°C – czas pieczenia zależy od wielkości koralików. Jeśli są małe, sprawdź już po 5 minutach, czy są twarde.
Naszyjniki lub korale możesz również zrobić z modeliny, którą się gotuje lub wkłada do gorącego piekarnika (robi się wówczas twarda). Modeliny nie trzeba malować, gdyż ma bardzo ładne kolory. Po wypaleniu lub wygotowaniu powlecz ją lakierem bezbarwnym.